La Revetlla de Sant
Joan, també anomenada popularment com la Nit del Foc, és una
celebració que es realitza arreu dels Països Catalans i a molts punts d'Europa
durant la nit entre el 23 i 24 de juny, la nit més curta de l'any. És una
festivitat d'origen pagà, no molt antiga, a la qual es solen encendre fogueres
o focs per festejar l'arribada del solstici d'estiu. La finalitat d'aquest
ritual, era la de donar més força al sol, que a partir d'aquest dia s'aniria
fent més dèbil, també es diu que aquestes fogueres tenien una funció
purificadora per aquelles persones que el contemplaven.
Durant
aquesta nit, per sopar, és habitual de fer reunions amb els familiars o els
amics a la vora d'una foguera menjant la coca de Sant Joan. La més habitual és la de pa
de pessic i fruita confitada, però també se'n fan de recapte, de llardons,
pinyons... Antigament les coques per aquesta diada eren rodones amb un trau al
mig (segurament associada algun ritus solar), actualment, les coques són
còniques (fan el doble de llarg que d'ample).
Per no
perdre la nostra tradició si encara no tens la teva coca per la nit més curta
de l'any, a Salus les portem per encàrrec servides el mateix dia de la revetlla.
En pots trobar d'ecològiques de tota mena del Forn de Can Busquets i coques per
a celíacs de Forn Ricardera. Data màxima per encarregar divendres pel matí.
Ja no tens
excusa. Per més informació vine a veure'ns al C/Nostra Señora de la Salut nº 1
de la Garriga.