dijous, 5 de febrer del 2015

ALGA COCHAYUYO

Origen i història de la Cochayuyo
L'alga Cochayuyo és una alga marró de grans dimensions, pot arribar als 15m., originària de Xile i Perú, el seu nom en la llengua quítxua significa "herba aquàtica". Durant molts segles ha estat consumida per molts pobles indígenes de Sud Amèrica ja que creix amb abundància al llarg de tota la costa adherida a les roques.
Per extreure l'alga, anualment es talla la base de les algues de les roques i es deixa que sigui la marea la que les porti fins a la platja on seran recollides i posades a assecar sobre roques.

Propietats
Conté tots els aminoàcids essencials.
Baix contingut en greix i contingut moderat d'hidrats de carboni.
Important font de fibra.
Baix contingut en iode comparat amb la resta de les algues marines.
Alt contingut en L-cisteïna que té diferents propietats: mucolítica, antioxidant, elimina metalls pesants i protegeix el fetge.
Propietats anticoagulants i antitrombòtiques.
Alt contingut en àcid algínic i alginats: elimina substàncies radioactives i metalls pesants.
Rica en minerals i oligoelements, especialment en magnesi, calci, ferro, sofre i iode.

Quantitats i formes de cocció
La seva textura carnosa i elàstica recorda als bolets però té un sabor suau i intens.
El contingut en iode és suficientment equilibrada com per ser consumida diàriament.
Queda molt bé amb plats de cereals integrals (arròs, quinoa...), de pasta, de patata, de proteïna vegetal (llegums, seitan, tofu...), sopes i amb verdures saltejades o estofades.
Remullar uns 15 min. i afegir-la als últims 15-20min de cocció. Per un estofat, per exemple, posaríem uns 15gr de l’alga a remull.

Perquè s’etiqueta com a fertilitzant per a jardineria domèstica?

Al febrer de 2010 es va retirar l’alga Cochayuyo del mercat com a aliment perquè no constava al Reglament de la CE 258/1997 de nous aliments. Prèviament a l’aprovació d’aquest reglament al 1997, es consumien diferents algues a la Unió Europea, aquest reglament va servir per regular i classificar tots els nous aliments que es consumien fins al moment. El problema per la Cochayuyo és que no consta com a aliment perquè va ser importada a Europa al 2001. Per tant, per incloure aquesta alga al Reglament s’ha de demostrar que el seu consum a la Unió Europea era previ al 1997 o donar-la d’alta com a nou aliment (consta d’un procés d’avaluació del producte per determinar la seva comestibilitat, procés que oscil·la entre els 500.000 i 2.000.000 d’euros). Fins que no consti com a aliment, en l’etiquetatge de l’alga seguirà posant fertilitzant per a jardineria domèstica tot i el coneixement existent del seu ús alimentari durant segles en d’altres civilitzacions.


 Amb tota aquesta informació a què esperes a provar-la?