Com que molts de vosaltres ens heu consultat sobre la Quinua, hem pensat a dedicar-li una entrada per recordar perquè n'és tan d'interessant aquest cereal.
LA QUINUA (Chenopodium
quinoa)
HISTÒRIA: La Quinua és originària
dels Andes i es remunta a 5000 anys. És coneguda com “el cereal mare” amb la
llengua quítxua i va ser l’aliment bàsic dels Inques durant milers d’anys. La quinua posseeix major índex de proteïnes, calci,
fòsfor, ferro i magnesi que els altres cereals, també conté tots els aminoàcids
essencials, és rica en fibra i vitamines del grup B i no conté gluten.
És un gra tou,
digestiu, de ràpida cocció i d’agradable sabor. A més de les seves propietats
nutritives, és molt fàcil d’usar i es comercialitza en molts formats: gra, “tortitas”,
farina, pasta, pa, galetes, begudes...
És anomenada
pseudocereal perquè no pertany a la família de les gramínies on es troben els
cereals “tradicionals” com l’arròs, la civada, etc. però en canvi, pel seu alt
contingut en midó se li dóna ús de cereal. Per ser un dels cereals més rics en
aminoàcids essencials i en àcids grassos essencials, la quinua és considerada
un dels aliments vegetals amb més alt valor nutritiu.
És considerada per la FAO i la OMS com un
aliment únic pel seu alt valor nutricional.
COMPOSICIÓN QUIMICA:
(100 Grs. de producte)
Quilocalories
|
354
|
Humitat
|
7 - 15 %
|
Hidrats de
Carboni
|
53.50 - 74.30 g
|
Fibra
|
2.10 - 4.90 g
|
Grassa Total
|
4 - 8 g
|
Proteïnes
|
10 – 16 g
|
COMPARACIÓ AMB PROTEÏNA PATRÓ
(OU)
AMINOÀCIDS (mg/gr proteïna)
|
QUINUA (%)
|
OU (%)
|
Fenilalanina
|
4.06
|
6.30
|
Triptòfan
|
1.30
|
1.50
|
Metionina
|
2.20
|
4.10
|
Leucina
|
6.83
|
9.20
|
Isoleucina
|
7.05
|
8.00
|
Valina
|
3.38
|
7.30
|
Lisina
|
7.36
|
7.20
|
Treonina
|
4.51
|
4.90
|
Histidina
|
2.82
|
3.90
|
*Informació nutricional segons la FAO