ESTEVIA: LA PLANTA DOLÇA
L'Estevia
és originària de Paraguai, el seu ús per part dels guaranís (població indígena
del Paraguai) és mil·lenari, però no va ser descoberta fins fa poc més d'un
segle pel naturista Moises Bertoni. En la seva forma natural aquesta planta és
20 vegades més dolça que el sucre i els concentrats d'estevia tenen un poder
edulcorant 300 vegades superior a la sacarosa. A més a més, és un edulcorant
que no aporta calories ni altera l'índex glucèmic i, per tant, és apta per a
diabètics. Per si fos poc, se li atribueixen moltes altres propietats
beneficioses.
Avantatges
de l'estevia:
- Producte natural no derivat de substàncies sintètiques.
- Edulcorant lliure de calories.
- Alt poder edulcorant.
- Planta no tòxica i amb propietats beneficioses per l'organisme humà.
- Potencia el sabor dels aliments.
- Producte apte per diabètics.
Cal
fer una menció especial a Josep Pàmies
(agricultor català) o també conegut com a "El pagès de l'estevia" qui
va descobrir aquesta planta per casualitat l'any 2000 buscant informació per
internet sobre l'empresa farmacèutica Montsanto (multinacional americana que
controla el 90% de les llavors transgèniques del planeta i patentadors de
l'aspartam). Quan va comprovar els efectes beneficiosos que tenia l'estevia
sobre l'organisme i les seves propietats, va començar a cultivar-la i
posteriorment les regalava als seus veïns de Balaguer (Noguera). Era la seva
manera de fer resistència contra el que és antinatural (en aquest cas els
edulcorants químics). Es va crear l'associació "Dulce
Revolución de las Plantas Medicinales". No va ser fins l'11 de Novembre del 2011 que l'Autoritat Europea de la
Seguretat Alimentaria (EFSA) va autoritzar finalment l'ús de l'estevia com a
additiu alimentari, reglament núm. 1131/2011.
A la botiga podràs trobar l'estevia amb diferents formats i productes amb estevia: la planta seca per a fer infusió, bossetes d'infusió d'estevia, tabletes, líquida, sobrets individuals, xocolata negra o amb llet i estevia, melmelades, galetes...
!Atenció! Actualment hi ha al mercat molts formats d'estevia que no són exclusivament d'aquesta planta sinó que també contenen altres edulcorants artificials cal que llegiu molt bé l'etiquetatge de cada producte i els seus ingredients.
Que tingueu una setmana molt dolça!