dimecres, 26 de setembre del 2012

LES ALGUES


Després que alguns clients ens hagin consultat diverses vegades sobre aquestes verdures marines, hem pensat que seria interessant fer-ne un blog amb 4 pinzellades importants sobre les algues comestibles ja que són molt nutritives i riques en vitamines i minerals.

Perquè consumir algues?
-          Les algues marines no absorbeixen tanta contaminació com els peixos. On la contaminació és alta simplement no poden créixer.
-          Són molt riques en minerals, en contenen entre 10 i 20 vegades més que els vegetals terrestres.
-          Produeixen un efecte alcalinitzant a la sang i depuren el nostre sistema (tenen propietats desintoxicants i depuratives).
-           Ajuden a combatre la pol·lució i la radioactivitat del medi ambient.
-          Reforcen els ronyons, remineralitzen els ossos i tonifiquen el nostre sistema nerviós. 


Varietat d’algues:

Nom alga
Temps remull
Temps cocció
Plats
Wakame
5min
Crua o uns 15min
Amanides, plats amb verdures, sopes, potatges, amb llegums, estofats, saltejats...
Nori
No
Torrada 5-10segons
Bullida 5-8min
Sushi, boles d’arròs, postres de músic, condiments taula, guarnició sopes, cremes, purés, pasta, fregits, snacks...
Dulse
5-10min
Crua o uns 15min
Amanides, plats amb verdures, sopes, potatges, plats amb cereals, pasta, llegums, fregides...
Hiziki
20-30min
Mínim 30min
Saltejats de verdures, pasta, cereals, amanides, farciment per crêpes, plats amb proteïnes vegetals...
Kombu
30min
40min
Potatges, caldos, consomés, estofats, coccions llargues, llegums, proteïnes vegetals, fregides, cereals, adobats casolans...
Arame
10min
Crua o 5-10min
Saltejats de verdures, pasta, cereals, amanides, canelons, rotllets de primavera, proteïna vegetal...
Espagueti de mar
15-20min
15-20min
Sopes, cereals, pasta, plats amb verdures, amanides, proteïnes vegetals...
Cochayuyo
30min
20min
Sopes, potatges, llegums, cereals, pasta, verdures, amanida, proteïna vegetal...
Agar-agar
10min (però no és necessari)
7-10min
Amanides d’estiu, gelatines dolces o salades, melmelades, flams, mousse, gelees...


Quina quantitat és la recomanada?

-          Per gaudir dels beneficis d’aquests vegetals es recomana ingerir entre 2 i 3 cullerades d’alga ja hidratada per persona i dia.

Quan començar a ingerir-les?

-          Un cop el nadó ha començat a ingerir sòlids, també se li poden començar a introduir algues.  Una bona primera opció seria la Kombu (a les cremes), i es podria seguir amb la Nori, la Wakame i la Dulse. A l’any ja es poden consumir totes les varietats d’algues comestibles.

-          Si un adult vol començar a introduir-les a la seva dieta, començar amb una suau com la Wakame, seguida de la Kombu per enriquir plats i després la Dulse i l’Arame.


Quina és més rica?

-          La més rica en CALÇ: Hiziki (seguida de la Wakame i l’Arame)
-          La més rica en FERRO: Dulse (molt per sota la segueix la Hiziki i la Nori)
-          La més rica en IODE: Kombu (a igual nivell l’Arame i per sota la Dulse)
-          La més PROTEICA: Nori
-          La més FIBROSA: Hiziki (seguida de l’Arame i la Nori)


Receptes amb algues:

ESPAGUETTIS DE MAR CON SHIITAKES (MONTSE BRADFORD)
 (2 y 3 personas)

Ingredientes: 4-5 shiitakes frescos o 1 taza de champiñones cortados finos, 1 taza de alga espagueti de mar (remojar con agua fría durante 20 min), 1 taza de germinados de soja, 1 ajo picado fino, perejil picado fino, 2 c.s. de salsa de soja, 2 c.s. de jugo concentrado de manzana, aceite de oliva.

Preparación:
Colocar el alga en una cazuela y cubrirla con agua fría para dejarla en remojo 20 minutos. Tirar el agua. Cubrir la mitad del volumen del alga con agua. Añadir jugo concentrado de manzana y cocer con tapa, a fuego medio-bajo, 30 minutos o hasta que esté tierna y se haya evaporado el agua.
Colocar un poco de aceite de oliva en una sartén, dorar el ajo picado. Añadir los champiñones o shiitake y unas gotas de salsa de soja. Saltear sin tapa hasta que el agua del champiñón se haya evaporado completamente.
Añadir el alga Espagueti de mar, el concentrado de manzana y los germinados de soja, saltear 1-2 minutos más. Servir con el perejil.


ENSALADA DE FRUTA Y ALGA DULSE (Natursoy)
 (2 raciones)

Ingredientes
4 zanahorias ralladas
1 manzana roja cortada a cuadritos
1 racimo de uvas
3 cucharadas de avellanas tostadas y troceadas
1/3 de taza de alga dulse remojada 3 minutos y troceada
el jugo de 1 naranja

Aderezo
2 cucharadas soperas de vinagre de umeboshi
2 cucharadas soperas de jugo concentrado de manzana
1 cucharada sopera de ralladura de naranja

Preparación
1. Mezclar con las zanahorias y la manzana cortada, el jugo de naranja para evitar que se oxigene.
2. Mezclar los demás ingredientes y el aderezo y servir.             
 

PASTEL DE AGAR-AGAR Y FRUTAS (PORTO-MUIÑOS)

Ingredientes 
agar-agar en polvo Porto-Muiños
fruta, se puede usar cualquier fruta, o varias a la vez. Mejor fruta de temporada.
zumo de manzana

Preparación 
1. En una olla cocer un litro de zumo de manzana con 1 cucharada sopera de agar-agar en copos o tiras o una cucharadita de postre si es en polvo.
2. Dejar hervir unos 5 minutos hasta que el agar-agar se disuelva bien y añadir la fruta troceada y cocer otros 5-7 minutos. 
3. Verter en una fuente y dejar enfriar.

Presentación
Se puede adornar por encima con rodajas finas de fruta y dejar enfriar completamente.
Otra opción de presentación es, una vez apagado el fuego, batir con batidora y verter en flaneras. Una vez que enfríe, desmoldar y tomar como flan de frutas.


L’alga Fucus:

També trobem l’alga Fucus que s’usa com a tractament d’algunes patologies com la obesitat (perquè és un bon cremador de grasses), la cel·lulitis, la retenció de líquids...



Microalgues:

A més de les algues descrites anteriorment, també trobem al mercat microalgues, les quals no es poden consumir fresques ja que només són visibles amb microscopi i per tant han de ser preparades als laboratoris.

 
Chlorella: estimula el creixement i la regeneració cel·lular, reforça el sistema immunitari, protegeix dels radicals lliures, millora la digestió i desintoxica l’organisme de metalls pesants, dioxines, quimioteràpics, etc.







 Spirulina: la proteïna és més digestiva que la que prové de la carn, una font important d’àcid gamma-linolènic, GLA, (necessari pel cervell humà, pel bon funcionament cardiovascular, i pels altres sistemes corporals), conté ficocianina (un fitoquímic potent contra el càncer), ajuda a desenvolupar els músculs, pèrdua de pes i com a tractament per alguns tipus de càncer.


ALERTA:

En cas de tenir alterada la glàndula tiroides, abans de consumir algues consultar amb el naturòpata o amb l'endocrí. 


Si us heu quedat amb ganes de saber-ne més, a la botiga trobareu llibres sobre aquests vegetals. Si sou valents i voleu adentrar-vos en el món de les algues a Salus trobareu algunes safates d'algues fresques i totes les varietats d'algues descrites al blog en format deshidratat. Ja no teniu excusa!