dijous, 29 de març del 2012

AL·LÈRGIA PRIMAVERAL


Definició:
Reacció immunològica específica de l’organisme cap a una substància normalment inofensiva però que el cos identifica com nociva o estranya.
 
Símptomes:
Els símptomes poden variar segons la sensibilitat de cada persona, els més habituals són: Conjuntivitis al·lèrgica (picor i llagrimeig ocular), rinitis (secreció nassal, picor, esternuts, congestió nassal), urticària/dermatitis (picor, enrogiment, edema, eritema de la pell), asma bronquial (tos, pitos, afogaments), anafilaxis (picor, dificultat respiratòria, enrogiment i mareig).  
           


Un dels agents externs que pot empitjorar les al·lèrgies és l’estrès


Prevenció de l’al·lèrgia:
  •   Evitar sortir de casa a primera hora del matí i al vespre, moments amb més concentració de pol·len a l’aire.
  •  Si es surt usar ulleres de sol per protegir els ulls.
  • Tant a casa com al cotxe, cal tancar les finestres. Si s’utilitza aire condicionat, és preferible que disposi de filtres.
  •  No assecar la roba a l’exterior ja que el pol·len s’hi pot adherir.
  • Evitar factors irritants com el fum, la pols, els esprais o els insecticides.
  •  Usar humidificadors i condicionadors d’aire amb filtres antipol·len.
  • Per la rinitis els bafs i/o infusions de farigola, eucaliptus i menta poden ajudar. Interessant fer rentats nassals o irrigacions d’aigua marina. El rentat nassal permet netejar de pol·len i al·lèrgens les mucoses.
  • Per l’asma es poden fer infusions: dròsera, regalèssia, liquen d’Islàndia, malva, melissa, farigola, te verd.  
  • La planta per tractar les afeccions oculars (en aquest cas la conjuntivitis) és per excel·lència l’eufràsia, però també pot ser útil la camamilla. És interessant fer una neteja dels ulls amb infusió d’alguna d’aquestes plantes.
  • Fer una dieta antial·lèrgica: que consisteixi en depurar, desintoxicar l’organisme; enfortir el sistema immunològic; augmentar el potencial antiinflamatori i antioxidant; disminuir la permeabilitat intestinal i renovar la flora intestinal; eliminar les substàncies al·lergèniques.
 

ALIMENTS RECOMENATS
ALIMENTS A REDUIR O ELIMINAR
Aliments rics en vit C (taronja, kiwi, llimona, bròquil, espinacs, cols de brussel·les...)
Evitar el sucre refinat (es poden usar altres edulcorants com: mel, concentrat de poma, etc.)
Aliments rics en vit E (oli germen de blat, pipes de gira-sol, ametlles, avellanes...)
Els làctics i derivats perquè produeixen mucositat (el iogurt i el kèfir pel seu contingut en probiòtics continua sent interessant)
Aliments rics en seleni (blat integral, espelta, kamut, pa, arròs integral, all, xampinyó, bolets, mongeta seca, carn i peix en general...)
Carns i peixos anyencs, secats, envasats amb extractes, fumats, fermentats, o en conserva (xoriç, llonganissa, salami, fuet, sobrassada, salmó fumat, paté de peix, arengada...)
Aliments rics en magnesi (fruits secs, civada, llegums, arròs integral, germen i segó de blat, sèsam...)
Peixos frescos en mal estat i dessecats
Aliments rics en sofre (fruites i verdures en general, especialment api, all, ceba, porro, bròquil, cols de brussel·les...)
Greixos procedents de cuinat o fregits
Aliments rics en flavonoides (fruites cítriques: llimona, mandarina, pomelo, etc. kiwi, cols, aranyons, raïm i en general fruits vermells.).
Xocolata
Aliments rics en àcids grassos omega3, EPA i DHA (llavors de lli, nous, peix blau fresc: salmó, sardina, tonyina, cavalla, bacallà...)
Carn vermella
Aliments rics en vit B5 (llevat de cervesa, gelea reial, segó, germen de blat, llegums, fruits secs, pròpolis, mel...)
Grasses hidrogenades (margarines)
Prebiòtics i probiòtics
Vigilar amb aliments que portin pol·len (mel, gelea reial, pol·len)
IMPORTANT APORT HÍDRIC
Vigilar amb aliments rics amb amines biògenes (ous, formatges madurats, productes fermentats, maduixes, plàtans molt madurs, alvocat, xocolata, carns o peixos en conserva...)


Segons la SEIC (societat espanyola d’al·lergologia i immunologia clínica) degut a les escasses pluges d’aquest any, tot apunta a una primavera suau pels al·lèrgics Els nivells de concentració de gramínies serà entre lleu i moderat. Tot i això, els símptomes poden ser agreujats per la contaminació.


Si vols una ajuda major en la prevenció o bé els símptomes són força elevats, es podran tractar de diferents maneres o amb diferents productes i/o suplements. Per més informació sobre aquests veniu-nos a veure a Salus.


Ametllers florint, La Garriga Abril 2011-foto original Laura Crosas
 
Feliç primavera a tots i totes! =)