dilluns, 18 de març del 2013

LA QUINUA

Com que molts de vosaltres ens heu consultat sobre la Quinua, hem pensat a dedicar-li una entrada per recordar perquè n'és tan d'interessant aquest cereal.


LA QUINUA (Chenopodium quinoa)

HISTÒRIA: La Quinua és originària dels Andes i es remunta a 5000 anys.  És coneguda com “el cereal mare” amb la llengua quítxua i va ser l’aliment bàsic dels Inques durant milers d’anys. La quinua posseeix major índex de proteïnes, calci, fòsfor, ferro i magnesi que els altres cereals, també conté tots els aminoàcids essencials, és rica en fibra i vitamines del grup B i no conté gluten.


És un gra tou, digestiu, de ràpida cocció i d’agradable sabor. A més de les seves propietats nutritives, és molt fàcil d’usar i es comercialitza en molts formats: gra, “tortitas”, farina, pasta, pa, galetes, begudes...

És anomenada pseudocereal perquè no pertany a la família de les gramínies on es troben els cereals “tradicionals” com l’arròs, la civada, etc. però en canvi, pel seu alt contingut en midó se li dóna ús de cereal. Per ser un dels cereals més rics en aminoàcids essencials i en àcids grassos essencials, la quinua és considerada un dels aliments vegetals amb més alt valor nutritiu.

És considerada per la FAO i la OMS com un aliment únic pel seu alt valor nutricional.


       COMPOSICIÓN QUIMICA: (100 Grs. de producte)


Quilocalories
354
Humitat
7 - 15 %
Hidrats de Carboni
53.50 - 74.30 g
Fibra
2.10 - 4.90 g
Grassa Total
4 - 8 g
Proteïnes
10 – 16 g


      COMPARACIÓ AMB PROTEÏNA PATRÓ (OU)

AMINOÀCIDS (mg/gr proteïna)
QUINUA (%)
OU (%)
Fenilalanina
4.06
6.30
Triptòfan
1.30
1.50
Metionina
2.20
4.10
Leucina
6.83
9.20
Isoleucina
7.05
8.00
Valina
3.38
7.30
Lisina
7.36
7.20
Treonina
4.51
4.90
Histidina
2.82
3.90

           









   *Informació nutricional segons la FAO