dijous, 15 de gener del 2015

EL MILL

EL MILL UN CEREAL DE GRAN INTERÈS

El mill és un cereal sense gluten (apte per cel·líacs), ric en proteïnes (no completa), minerals (especialment magnesi i ferro) i lecitina. És molt digestiu i segons la medicina tradicional xinesa beneficia l’estómac, la melsa i el pàncrees i és de naturalesa neutra. De tots els cereals és el més alcalinitzant i és molt remineralitzant. Molt útil pels diabètics. Conté àcid silícic, necessari per conservar pell, ungles i cabell en bones condicions.

El mill és el cereal més terapèutic per l’estómac: per problemes digestius, vòmits, diarrees, mal alè, genives sagnants, paràsits intestinals, flemes, cansament, anèmia i treball intel·lectual. 

Recomanem consumir-lo mínim 1 cop per setmana. Es poden fer milers de plats amb aquest cereal: crema de mill per començar amb energia el dia; croquetes de mill, porro i panses (queda molt bo també amb tonyina); púding de mill i col-i-flor; barrejar el mill amb una crema de verdures per la nit per tenir un bon descans; mill amb verdures; en una sopa... Feu volar la imaginació.

Per si voleu experimentar a continuació la recepta de croquetes de mill:
               
           Per 30 boletes
               Ingredients: 75gr de mill i el triple d’aigua per coure’l. 1 dent d’all. 2 porros. 1 grapat de panses tallades. 2 pastanagues rallades. 1 cullerada sopera de julivert ben picat. Sal

Elaboració: Bullir 20 minuts el mill (tapat). Cap al final de la cocció vigilar que no s’enganxi al fons, si és necessari remoure. Tota l’aigua ha de quedar absorbida pel mill.

Daurar l’all i els porros en una paella amb una mica d’oli. Afegir la sal, la pastanaga i les panses i seguir daurant un minut més. Apagar el foc i afegir el julivert i retocar de sal.

Barrejar el mill calent amb la resta d’ingredients i deixar reposar uns minuts tapat, fins que es pugui agafar amb la mà sense cremar-se.

Fer boletes o cilindres i deixar-les reposar totalment fins que es solidifiquin sobre una plata.

Finalment cal fer-les a la planxa, al forn o fregides. Per fer-les a la planxa o al forn s’han de daurar en una paella o una plata per forn untada amb oli ben calent (opció saludable). Per fer fregides cal arrebossar-les amb farina i fregir en oli ben calent (opció poc saludable).

Es poden servir amb unes gotes de salsa de soja. 

Veniu a buscar ja a Salus un paquet de mill i comenceu a experimentar nous plats.