EL MILL UN CEREAL DE GRAN
INTERÈS
El mill és un cereal sense gluten (apte
per cel·líacs), ric en proteïnes (no completa), minerals (especialment magnesi
i ferro) i lecitina. És molt digestiu i segons la medicina tradicional xinesa
beneficia l’estómac, la melsa i el pàncrees i és de naturalesa neutra. De tots
els cereals és el més alcalinitzant i és molt remineralitzant. Molt útil pels
diabètics. Conté àcid silícic, necessari per conservar pell, ungles i cabell en
bones condicions.
El mill és el cereal més terapèutic per
l’estómac: per problemes digestius, vòmits, diarrees, mal alè, genives
sagnants, paràsits intestinals, flemes, cansament, anèmia i treball
intel·lectual.
Recomanem consumir-lo mínim 1 cop per setmana.
Es poden fer milers de plats amb aquest
cereal: crema de mill per començar amb energia el dia; croquetes de mill, porro
i panses (queda molt bo també amb tonyina); púding de mill i col-i-flor;
barrejar el mill amb una crema de verdures per la nit per tenir un bon descans;
mill amb verdures; en una sopa... Feu volar la imaginació.
Per si voleu experimentar a continuació la recepta de croquetes de mill:
Per 30 boletes
Ingredients: 75gr
de mill i el triple d’aigua per coure’l. 1 dent d’all. 2
porros. 1 grapat de panses tallades. 2 pastanagues rallades. 1 cullerada sopera de julivert ben picat. Sal
Elaboració: Bullir 20
minuts el mill (tapat). Cap al final de la cocció vigilar que no s’enganxi al
fons, si és necessari remoure. Tota l’aigua ha de quedar absorbida pel mill.
Daurar l’all i els porros en una paella
amb una mica d’oli. Afegir la sal, la pastanaga i les panses i seguir daurant
un minut més. Apagar el foc i afegir el julivert i retocar de sal.
Barrejar el mill calent amb la resta
d’ingredients i deixar reposar uns minuts tapat, fins que es pugui agafar amb
la mà sense cremar-se.
Fer boletes o cilindres i deixar-les reposar
totalment fins que es solidifiquin sobre una plata.
Finalment cal fer-les a la planxa, al forn
o fregides. Per fer-les a la planxa o al forn s’han de daurar en una paella o
una plata per forn untada amb oli ben calent (opció saludable). Per fer
fregides cal arrebossar-les amb farina i fregir en oli ben calent (opció poc
saludable).
Es poden servir amb unes gotes de salsa de
soja.
Veniu a buscar ja a Salus un paquet de mill i comenceu a experimentar nous plats.