EL SÈSAM
Aquest blog tractarà sobre el sèsam
(ajonjolí), una llavor d’una planta oleaginosa
que a part de ser saborosa i trobar-la normalment en amanides d’alguns
restaurants o sobre els panets d’hamburgueses té moltes propietats
interessants.
- És una font de minerals com el calci, fòsfor, ferro i magnesi i vitamines com la tiamina, riboflavina i vitamina E (poder antioxidant).
- Conté aminoàcids essencials però sobretot triptòfan (precursor de la serotonina que proporciona felicitat) i metionina.
- Molt ric en àcids grassos poliinsaturats i lecitina. Conté sobretot omega-6, però també una petita porció de omega-3.
- Alt contingut de fibra soluble i mucíl·lags.
- Energètica i saciant (però no abusar en sobrepes).
- Interessant per millorar malalties cardiovasculars (redueix el colesterol) i reforçar ungles i cabells. També és útil per depressions, mals de cap, insomni i per reforçar sistema nerviós.
Per cobrir les necessitats diàries de calci al dia, seria suficient prendre 2 cullerades soperes de sèsam, suposant que es faci una dieta equilibrada. Però es recomana prendre 1 cullerada sopera al dia. Per fer-les més digestives es poden torrar a la paella (molt poca estona! 1minut màxim). Es poden servir senceres sobre amanides, cereals, llegums, verdures... Però s’aprofitaran molt millor totes les seves propietats si abans d’afegir-les es passen pel molinet.
L’Hummus és Un plat molt conegut per la majoria i
on un dels ingredients principals és el sèsam. A més també conté cigrons, all, llimona, sal i
oli. És un paté molt nutritiu de naturalesa neutra, ric en hidrats de carboni,
proteïnes completes i àcids grassos essencials omega-6. Es pot servir en un bol
amb palets de verdures (pastanaga, cogombre, api...) o bé untar sobre crackers
i decorar amb germinat i llavors.
Si voleu provar
uns Hummus ben bons, a Salus portem cada setmana Hummus fresc de la marca
Biogrà. Trobaràs 3 receptes diferents, la tradicional, la d’olives d’Aragó i la
d’albergínia rostida. No et quedis sense, els que l’han provat ja han repetit!