dissabte, 25 de febrer del 2012

La verdura i la fruita ecològica de Salus



Aquesta setmana el blog va dedicat a la fruita i la verdura ecològica que ens arriba setmanalment a la botiga els dijous. També ens serveixen (en menys quantitat) els dimarts. A continuació els nostres proveïdors:


Bionofre: Són una cooperativa que es dedica a cultivar y distribuir verdures ecològiques (certificades pel CCPAE) que produeixen a les seves finques de Vilamalla (Alt Empordà) des de fa uns 10 anys. Actualment tenen 10 hectàrees amb certificació ecològica. També ofereixen fruita i altres productes ecològics produïts a Catalunya preferentment. “El compromís amb el medi ambient i la salut, aquest és el sentit del nostre projecte professional”. Setmanalment (cada dijous) ens arriben els seus productes (fruita i verdura) que la trobareu col·locada a partir de les 11.00h del matí. 

Biòrica: Biòrica  són productors d'hortalisses ecològiques (certificades   pel  CCPAE). Els seus horts es troben a la vall de Sant Miquel de Campmajor, a la comarca del Pla de l'Estany. Segueixen un calendari Biodinàmic, mitjançant el qual fan rotació de cultius per evitar l'esgotament de la terra i mirar d'intervenir el mínim durant el procés de creixement de les plantes. Les verdures, les recullen unes hores abans de portar-les al client i, per tant, com que són acabades de collir són molt més tendres, gustoses i fresques. El 90% de les llavors que utilitzen són de producció pròpia i amb això aconsegueixen una selecció acurada pel que fa a la qualitat de la llavor i mirar de millorar la biodiversitat amb varietats autòctones i/o antigues. Aquesta selecció també serveix per oferir verdures d'un elevat valor culinari. Trobareu els seus productes els dimarts i els dijous.   

La Tavella: És una horta ecològica (una finca de 6 hectàrees ubicada a Cànoves i Samalús (Vallès Oriental)), i un projecte d’integració sociolaboral de persones amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental. A La Tavella col·laboren amb la preservació de les varietats autòctones de fruites i verdures, les més saboroses i de més rendiment, posant en valor el treball i l’experiència de la pagesia. Conten amb els certificats APPlus, CCPAE i DisCert. Cada dijous ens arriben les seves fruites i verdures ecològiques i a la botiga sempre hi podreu trobar les mongetes del ganxet (ECO i amb D.O.).





  Bolet Ben Fet: S’encarreguen de cultivar bolets de qualitat seguint un procés ecològic que aquest any aconsegueix el certificat del Consell Català de la Producció d’Agricultura Ecològica (CCPAE). Els conreen seguint el procés que fan a la natura. Deixen que els fongs s’alimentin dels mateixos substrats que trobarien als boscos i que ells elaboren a  partir de les escorces reciclades procedents de les neteges forestals. Després d’un temps de maduració d’aproximadament 6 mesos, en unes condicions de clima i humitat òptimes, els substrats creen uns Bolets Ben Fets. A la botiga hi trobareu cada dijous el xiïtake que és un bolet molt apreciat a les cultures asiàtiques per les seves propietats medicinals (propietats anticanceroses i antimicrobianes i reconeixen  que l’alta protecció de minerals afavoreixen el reforç del sistema immunitari i ajuden a combatre els processos antiinflamatoris). Esporàdicament també maitake o gírgoles.

Segons la PAE (producció agrària ecològica), 10 raons per comprar aliments ecològics de proximitat:
1-      Perquè són saborosos
2-      Perquè són saludables i nutritius
3-      Perquè són segurs
4-      Perquè respecten el medi ambient
5-      Perquè han estat produïts sense pesticides i adobs de síntesi química
6-      Perquè no utilitzen organismes modificats genèticament
7-      Perquè en la seva obtenció s’ha respectat al màxim el benestar animal
8-      Perquè no es permet tractar els animals amb antibiòtics preventius ni hormones per al control reproductiu
9-      Perquè l’ús d’additius està molt restringit
10-  Perquè estan regulats estrictament per normatives europees i controlats per organismes degudament acreditats



A continuació teniu els links dels calendaris de verdures i fruites de temporada:
 

 

Feliç setmana de part dels de Salus.